Röster från andra, Kerstin.

 

 

Äntligen kommer det ett gästinlägg från följetongen "Röster från andra". Är du också sugen på att göra ett gästtillägg, så hör gärna av dig. 


Här nedan börjar gästinlägget: 
⬇️
Hejsan alla!
Mitt namn är Kerstin Hill Svensson och jag är logoped på Logopedbyrån Hill AB. Jag har jobbat i en herrans många år nu, eftersom jag exades – 74.

DLD I VUXENLIVET:
Jag har följt många elever med DLD från tidiga skolår till vuxenliv och arbete. I skolan har de ofta fått mycket olika sorters stöd och att sedan komma ut i arbetslivet är ibland inte helt enkelt och jag upplever att samhällets stöd då plötsligt tar slut, på ett abrupt sätt. 

Det är svårt att berätta för en arbetsgivare eller arbetskamrater att man har en språkstörning/DLD då de inte vet vad det är och tycker att ”men du pratar väl helt ok, jag hör inget”? Inte sällan kommer någon som jag tidigare utrett tillbaks till mig och vill ha ett par konsultationer för att ta reda på hur språkstörningen/DLD fungerar nu? Vad är kvar och hur yttrar det sig numera?

En sådan konsultation hos mig kan leda till en ökad förståelse för och en förklaring till varför det ibland händer saker på jobbet eller i relationen som har varit svårt att ta på; missförstånd, stress och återvändsgränder. Utifrån det kan det vara lättare att förklara för andra och berätta vilka behov man har och hur man vill bli bemött. 

Språkstörningen är för de flesta runt omkring ett ´dolt funktionshinder´ och det är då viktigt att vara tydlig med hur man fungerar och vilka behov man har för att underlätta för dem som finns runtomkring.

Exempel på saker att berätta:
• Förstår inte alltid, men jag vill inte visa det, så jag gör som jag tror att det ska vara.
• Svårt att koncentrera mig när många pratar samtidigt. Vem ska jag lyssna på?
• Behöver korta instruktioner och att man inte pratar för fort.
• Om någon pratar väldigt länge och mycket har jag svårt att lyssna. Då kan jag börja tänka på annat och det syns inte för det ser ut som att jag fortfarande lyssnar.
• Bra om man förstår att jag ibland behöver säga ”kan du ta om det där?”

Följ oss gärna på: Instagram

Hemsida

⬆️

Stort tack för att du ville vara med i följetongen: "röster från andra" och tack för alla år som du har lagt ner energi och kraft för att jobbar med DLD ❤
🌐
#DLD #språkstörning #LogopedbyrånHill #Rösterfrånandra #gästinlägg

10 Feb 2024

Välkommen hit 
Känn dig som hemma laughing

Facebook

 Kontakta mig:

flickanmedsprakstorningen@gmail.com 

Länkar till N.nu