Mitt liv som vuxen med DLD. Del 1

 

 

I det här inlägget tänker jag dela med mig lite av vad jag är med om, som vuxen med språkstörning/DLD.

Men först lite bakgrund om mig, för er som är nya här.

Jag är idag 36år gammal och jag fick min språkstörning/DLD diagnos (generell språkstörning) när jag var runt 4-5 år gammal. Jag är helt enkelt uppväxt med min DLD-diagnos, vilket jag idag är tacksam över. I min DLD-diagnos innebär det bland annat uttalssvårigheter och det märks än idag.

Och det är här ämnet för dagens inlägg kommer in.

En sak jag har hört sen jag blev äldre och kom ut i arbetslivet är:

"Varit kommer du ifrån?"


Ibörjan tyckte jag det var jättejobbigt. (Jag har en lång erfarenhet av mobbing för mitt uttal).

Jag fundera på vad jag ska säga, alla har inte tid att lyssna på vad DLD är för något.
Så hur ska jag göra?

Tillslut fråga jag, mig själv: "kommer jag träffa den här människan igen och på vilket sätt?"

Om det är en person som jag inte skulle träffa igen, så svarade jag bara som det är: Att jag är född och uppvuxen i Örebro. (Det är ju sant och svaret på frågan.)
Ibland kan jag ser på ansiktsuttrycket att personen inte tyckte att det svaret passade in i personens mall. Vissa tror att jag kommer någonstans neråt i vårt avlånga land, att det är en dialekt och någon har till och med trott att jag kommer från England. Ibland kan personen ställa en följdfråga.

När en följdfråga ställs tänker jag oftast att det finns en vilja att förstå och tid till det. Då kan jag ibland svara något i stil med: "Jag tror att du reagerar på hur jag uttalar visar ljud och ord. Det gör jag för att jag har uttalssvårigheter, som ingår i min språkstörning/DLD. Känner du till språkstörning/DLD? "

Om jag skulle träffa den här personen igen, då bestämmer jag mig för att ta lite information i taget. Att förstår vad språkstörning/DLD är för något, är inget man gör över en dag. Så här behövs förkunskap. Jag nämner lite allmän information om språkstörning/DLD och att i mitt fall, så finns uttalssvårigheter med i diagnosen.

Uttalssvårigheter ingår inte alltid i en språkstörning/DLD, det är olika från person till person.

6 Nov 2022

Välkommen hit 
Känn dig som hemma laughing

Facebook

 Kontakta mig:

flickanmedsprakstorningen@gmail.com 

Länkar till N.nu